За Приморско

Забележителности около Приморско

които си заслужават да посетите по време на вашата почивка на море в Приморско Хотел Рила, освен плажовете на Приморско и Морето.

Плаж Аркутино

приморско хотел море

Плажът Аркутино е един от любимите на цели поколения туристи. Притежава прекрасни дадености за плажуване – обширна плажна ивица, високи пясъчни дюни – дом на редки растения, и хубави гледки на хоризонта сред които Змийският остров и зелените брегове на резерват Ропотамо. Дели се на охраняема и неохраняема част. Плаж Аркутино е на много лесно и достъпно място – до самия главен междуселищен път, който свързва градчетата по Южното Черноморие. Това го прави често посещавана дестинация от туристите отседнали в Созопол и Приморско, които разннообразяват престоя си с посещаване на нови плажове. Брегът е плитък и дори няколко десетки метра навътре в морето водата е до коляно, което прави Аркутино харесвано място от семейства с малки деца.

Аркутино се намира на 10 км северно от Приморско и 13 км южно от Созопол. Пада се непосредствено до блатото Аркутино от където идва името на плажа. Дължината на плажната ивица е 1,5 км, а широчината й достига 70 м (без да се смятат дюните).

Плажа се дели се на 3 зони. В средата е охраняема зона със чадъри, шезлонги и спасител. Има плажни капанчета за храна и напитки, а в сградата на хотелския комплекс има и магазин за хранителни стоки – при необходимост от други продукти.

Резерват Аркутино

приморско аркутино

Аркутино или Мечешкото блато е блато-лагуна в Бургаска област, община Приморско, на около 2,5 km северозападно от устието на река Ропотамо.

Блатото е част от резервата Ропотамо. От морето е отделено с пясъчни дюни, като на плажната ивица вирее пясъчна лилия. Плажът срещу блатото също се нарича Аркутино. Площта му е 62,2 ха, дълбоко е 0,5 м, солеността му е 0,2‰.

От залива се разкрива и прекрасна гледка към остров Свети Тома – едно от местата в България, където се срещат диворастящи кактуси от род Opuntia. В северната част на местността се строи вилно селище, което променя необратимо девствения облик на местността. Само една част от водната площ на Аркутино е открита, останалата е покрита с гъста водна и блатна растителност, представена от различни видове водна леща, блатно кокиче, ежова главица, ръждавец. Тук се намира едно от най-богатите находища на бяла и жълта водна роза. Крайбрежните райони са покрити от тръстика. Блатото обитава рядка риба-джудже гамбузия. Аркутино е основната междинна спирка на птиците по прелетния път Виа Понтика. Тук гнездят редки видове птици.

Подводен Параклис Свети Никола - Приморско

Има едно райско кътче само на 4км. от хотела наречено Подводен Параклис Свети Никола Приморско.

приморско параклис св никола

Тук можете да видите как се стига до Подводен Параклис Свети Никола Приморско. На картата инструкциите са да се остави колата до бившата резидензия Перла и после да се продължи пеша. На практика има тесен пьт по който можете да стигнете с автомобил до мястото. Страхотно е. Кристално чиста вода. Има много миди и раци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подводен Параклис Свети Никола - Приморско

приморско параклис свети никола

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Южен плаж

приморско южен плаж

От южната страна на Приморско се намира плаж „Дяволския залив“, дълъг 2,4 км и достигащ до Международен Младежки Център Приморско (ММЦ). Неговите дадености са не по-малко привлекателни спрямо плаж „Стамополу“ и също е много харесвано място за плажуване.

Град Приморско

По данни на Община Приморско към 2018г.

Население

Населението на община Приморско наброява към 05.02.2018 г. година – 7103 души.

В град Приморско живеят 3374 души. В общината най-голямо е населението на град Китен – 1073 души, а най-малко на село Писменово – 216 души. В останалите села на общината живеят: в село Ново Паничарево – 957 души, в село Ясна Поляна – 725 души и в село Веселие – 758 души.

Трудова заетост

Делът на населението под трудоспособна възраст е 1195 души, на населението на трудоспособна възраст 4695 души и на населението над трудоспособна възраст е 1590 души. По-голяма част от населението е ангажирана с хотелиерство и ресторантьорство през активния летен сезон.

Туризъм

Приморско е обявен за национален туристически морски курорт през 1953 г. Туризмът и обслужващата го сфера са най-динамично развити в икономиката на града. Приморско разполага с разнообразни природни ресурси. Предлагат се условия за различни видове туризъм – не само рекреационен, но и културен, риболовен, ловен, спортен, екотуризъм и др. Всяка година Приморско е посещавано от милиони чуждестранни и български туристи. Градът е предпочитана дестинация заради благоприятния климат, красивата си природа, историческите и културни паметници на негова територия, гостоприемното местно население и не на последно място различните атракции предлагани на туристите, които го правят подходящ както за спокойна семейна почивка, така и за интензивна почивка с много партита и емоции. Разположен е в залив във формата на полумесец, осеян от най-чистите, най-дългите и най-големите плажове и дюни на българското Черноморие. Условия за почивка предлагат всички части на курорта: старата градска част на Приморско, новата част на града (новият квартал), селищното образувание Узунджата (северозападно от града), вилната зона (югозападно от града), комплексът ММЦ Приморско (южно от града).