Skip to main content

Разходка Река Ропотамо

През Юни 2021 направихме много приятна разходка с лодка срещу течението на река Ропотамо. Срещу течението е малко объркващо, затова бих уточнил, че посоката на течение на река Ропотамо е в посока устието на реката там където се влива в Черно Море.

След моста на пътя Бургас-Приморско в посока устието на реката риболова е забранен. Виж на картата. карта приморско ропотамо

Пътуване до целта:

вход приморско ропотамо

Ние пътувахме с лек автомобил от Приморско и стигнахме до паркинга на главния път само за 5 минути или 4.6 километра ето как.

Сега под Паркинг може би си представяте нещо по различно от това което ще намерите в действителност. Но през 2021 това беше просто място покрито (горе долу) с баластра където можеш да си оставиш безплатно колата.

Цени за разходка с лодка:

„Паркинга“ беше безплатен, но разходката с лодка не беше. През Юни 2021 цената за възрастен беше 15лв, а за дете над 2 години 5 лева. До дървения кей или малко пристанище от което тръгват лодките имаше чадъри и заведение където се предлагат напитки и сладолед. Не помня цените на друго, но сладоледа беше значително по-скъп отколкото в Приморско. Моето лично мнение е, че такава висока цена е необоснована, защото мястото не се намира недостъпно в планината, а е непосредствено до главния път и зареждането не е проблем. Но нали по курортите се казва „ден година храни“, само да не се окаже, че неразумните цени принуждават туристите да летува извън България?!

Въпреки това цената на разходка с лодка по Ропотамо е направо приемлива, защото е еднократно преживяване. За разлика от разходката обаче повечето туристи ходят лятото на море заради морето и плажа. Ето защо въпреки, че това е друга тема за която не възнамерявах да пиша тук, цената на престоя на плажа беше ужасяваща. Става дума за цена на шезлонг и чадър на южен плаж Приморско Юни 2021:

  • 7 лева за един чадър на ден
  • 7 лева за един шезлонг на ден

И така семейство от 2-ма човека трябва да плати 21 лева на ден само за да може да прекара деня на плажа и пясъка. Разбира се на теория има и свободна зона и най вече там се бяха настанили летуващите (странно защо?!), но дали по този начин не си „хвърляме хляба“ като си прогонваме туристите?! Разбира се свободната зона е малко и доста отдалечена от достъпа до плажа, въпреки това летуващите предпочитат да си спестят тази такса. Само за сравнение през Юни може да се намери двойна стая в семеен хотел за 30 лева на ден. Как може чадър и шезлонг на пясъка да струва 21 лева на ден?! Разбира се плажа трябва да се поддържа и почиства което струва пари, но хотелската стая също, разсъдете сами?!

разходка с лодка ропотамо 2

Преживяването на река Ропотамо беше неповторимо.

Хората я наричат българската Амазония. Въпреки, че не видях анаконда или маймунки които са типични обитатели на тропическа Амазония бях много впечатлен от всичко. Първо е изумително тихо. Не се чува шума от пътя или туристи които преобладават през сезона. Не само водата е много спокойна, но и въздуха. Тишина и спокойствие. Все едно, че се пренасяш в друг свят. От речните обитатели се срещат най-вече костенурки, които използват всяко сухо клонче стърчащо над водата за да събират слънчеви лъчи, и изобщо не се притесняват от лодките с туристи.

разходка с лодка ропотамо 1

Имаше и няколко рибари на брега, но природата беше запазена. Нямаше боклуци, найлонови торбички или всичко онова което литва във въздуха между блоковете в София при по-силен вятър. Определено Резерват Ропотамо е защитен и природата там изглежда защитена. Дано и да си остане защитена.

Пътуването с лодка продължава около 40 минути в двете посоки и според мен е около четири километра. По два километра във всяка посока. Лодката стига до място където казват, че вече реката е плитка и не е плавателна. Там лодката обръща и се връща обратно на дървеното кейче или мини пристанище. Ако отидете на Ропотамо през силния туристически сезон определено контраста на хаос и шум в Приморско в сравнение с тишината и спокойствието на река Ропотамо ще ви впечатли приятно още по-силно.

Препоръка:

Хубаво е и евтино в сравнение с плажа. Посетете река Ропотамо. Искрено го препоръчвам.

разходка с лодка ропотамо 3

разходка с лодка ропотамо 4

разходка с лодка ропотамо 5

разходка с лодка ропотамо 6

разходка с лодка ропотамо 7

разходка с лодка ропотамо 8


 

коментари

(not verified)

Коментар

Тази година разходката струваше 20 лева на човек за около 20 минути нагоре по течението. Цените на барчето бяха наистина много високи а като капак на всичко един младеж настояваше да ни снима, въпреки че му казахме, че няма да купим снимката. Аргументът му беше, че това му е работата. Интересно за какво са му.

ср, 08/03/2022 - 19:03 Permalink

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *
CAPTCHA
Този въпрос е за проверка дали сте човек или не и за предотвратяване на автоматизирано изпращане на спам.
Публикувано на
ср, 10/20/2021 - 11:29